Jyrki Järven ja Thomas Johansonin 49er-luokan purjevene, Sydneyn olympialaiset 2000. Kuva: Urheilumuseo.

Jyrki Järven ja Thomas Johansonin 49er-luokan purjevene, Sydneyn olympialaiset 2000. Kuva: Merimuseo.

Suomen Merimuseo

Suomen merimuseon perusnäyttelyssä on esillä yksi Urheilumuseon kokoelmien suurimmista esineistä – purjevene, jolla Jyrki Järvi ja Thomas Johanson purjehtivat 49er-luokan voittoon Sydneyn olympialaisissa 2000. Viisi metriä pitkä ja purjeineen kahdeksan metriä korkean veneen rooli Suomen urheiluhistoriassa näkyy kauas: rungossa olevien Sydneyn olympialaisten logon lisäksi läpinäkyvään muovipurjeeseen on kirjattu Suomen lippu, 49er-luokan tunnus ja Johansonin ja Järven nimet. Veneestä puuttuu vain pinta-alaltaan 28-neliömetrinen pallopurje.

49er -tyypin purjeveneen on kehittänyt australialainen purjehtija Julian Bethwaite 1990-luvun puolivälissä. Veneen matala, runsaan metrin syväys mahdollistaa rannan tuntumassa järjestetyt kilpailut. Maksiminopeus on noin 30 solmua (55 km/h). 49er debytoi olympialuokkana juuri Sydneyssä, ja se on kuulunut olympialaisten ohjelmaan siitä lähtien.

Sydneyn olympialaisissa purjehduskilpailut järjestettiin Sydneyn satamassa – ensimmäistä kertaa olympiahistoriassa isäntäkaupungin keskustan välittömässä läheisyydessä. 49er-luokan 16 lähtöä kilpailtiin kahdeksan päivän aikana. Järvi ja Johansson varmistivat voittonsa jo ennen viimeistä lähtöä. Heidän lisäkseen suomalaispurjehtijoista olympiakullan on voittanut vain Esko Rechardt, Moskovan olympialaisissa 1980.

www.merikeskusvellamo.fi

www.merimuseo.fi