Radio- ja tv-museo

Lahden Radiomäellä sijaitseva, uudistumisensa jälkeen Mastolaksi nimetty Radio ja TV-museo kertoo suomalaisen radion ja TV:n historiaa. Kävijä pääsee tutkimaan menneiden aikojen medialaitteita, katselemaan vanhoja suosikkiohjelmia ja tutustumaan media-alan takavuosien ammattilaisiin ja heidän työnkuvaansa.

Näytteillä on myös suomalaisen urheilumedian pitkää ja värikästä historiaa. Radio toi urheilutapahtumat suomalaisten olohuoneisiin jo 1930-luvulla. Kun urheilutapahtumia alettiin televisioida 1960-luvulla, urheilun seuraaminen mullistui: suuret urheilukilpailut muuttuivat mediaspektaakkeleiksi ja kansakuntaa yhdistäneiksi kokemuksiksi, joissa urheilusuorituksien lisäksi mieleen painui se, kuinka kisat toimitettiin ja selostettiin.

Urheilumuseolta Mastolassa on esillä suomalaisen urheilumedian legendaarisimpiin hahmoihin kuuluvan urheiluselostaja Pekka Tiilikaisen anorakki ja lakki. Tiilikainen muodosti Paavo Noposen kanssa Yleisradiossa selostajakaksikon, joka opittiin tuntemaan ”sinivalkoisina ääninä”. Esillä olevat pukimet on neulottu täyteen kangasmerkkejä, joita Tiilikainen keräsi urheilukilpailuista monikymmenvuotisen uransa aikana.

Radio- ja tv-museo

Pekka Tiilikaisen lippalakki, käytössä 1940-luvun lopulta vuoteen 1971.
Kuva: Urheilumuseo.

Pekka Tiilikaisen anorakki, käytössä 1940-luvun lopulta vuoteen 1971. Kuva: Urheilumuseo