Kansallismuseo

Kansallismuseon näyttely Suomen aika kertoo itsenäisyyden ajasta. Yleisölle 6.12.2017 avautunut näyttelyn tekijöihin lukeutuvat mm. elokuvaohjaaja Juho Kuosmanen, kulttuurin moniosaaja Kaarina Hazard, historioitsija Teemu Keskisarja ja lavastaja Kari Kankaanpää. Suomen lähimenneisyys on valoa ja syviä varjoja. Itsenäistymiseen ja sotiin liittyviä haavoja käsitellään näyttelyssä rohkeasti uudella tavalla. Näyttely tulvii myös riemua, sillä sadassa vuodessa Suomesta on kasvanut demokratian, tasa-arvon ja hyvinvoinnin maa. Hellästi nauretaan myös suomalaisten pikku kummallisuuksille – suomalaiset ovat outo, mutta onnellinen kansa! Kansa, joka rakastaa Muumeja, pallotuolia, kurahaalareita, heviä ja saunaa.

Huolella esille valitut esineet pitävät tiukasti otteessaan. Kaatuneen punasotilaan saappaat, ensimmäisten vaalien uurna, tavallisten ihmisten toisessa maailmansodassa valtiolle lahjoittamat kultaesineet sekä Karjalasta evakkona lähteneen pikku-Elvin kukkopilli ja matkalaukku tuovat historian elävästi tähän hetkeen. Digitaaliset toteutukset jatkavat siitä, mitä esinein, kuvin ja sanoin ei voida kertoa.

Urheilumuseolta näyttelyssä on esillä Helsingin olympiakisojen 1952 olympiasoihtu ja Olli Mäen nyrkkeilyhanskat, joita hän käytti voittaessaan Euroopan mestaruuden Luzernissa vuonna 1959. 

Kansallismuseo

nyrkkeilyhanska.jpg

Olli Mäen nyrkkeilyhanskat, käytössä 1959.
Kuva: Urheilumuseo.

Olympiasoihtu Helsingin olympiakisoista 1952. Kuva: Urheilumuseo